top of page
Worker with Ladder

Mitt Håndverk

Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) har siden 1838 arbeidet for å ivareta kvaliteten i fagopplæringen, fremme håndverkernes fagkompetanse, styrke deres posisjon samfunnet og sørge for rekruttering til yrkesfaglig utdanning.

Rekrutteringsarbeidet foregår for tiden i bratt motbakke – spesielt i Oslo. Manglende kontakt med fag og fagarbeidere gjør at veldig mange unge mangler referansepunkter og gode forbilder. Vi ønsker med dette å løfte statusen til håndverkeren og sørge for at arbeidsklær bæres med stolthet og glede.

Hva skjer når ordføreren, andre politikere, næringstopper, advokater, skuespillere og andre profilerte personer tar på seg arbeidstøy? Personer som vi er vant til å se i offentligheten, men ikke som håndverkere. Dette eksperimentet ønsket vi å prøve.

 

Hver måned har vi spurt en kjent person om å velge seg ett av foreningens fag, ta på seg arbeidstøy i et fag som står dem nær og la seg avbilde i sine egne omgivelser. Med prosjektet «Mitt håndverk» ønsket vi å løfte frem yrkesfagene på en uhøytidelig og morsom måte, og dermed vise at det finnes en håndverker i oss alle.  Prosjektet ble sparket i gang med et avisinnlegg i Dagsavisen den 16. januar.

Resultatet ble en kalender som samler noen fantastisk flotte mennesker som alle har stilt opp for håndverket. Kalenderen ble gitt som gave til deltagerne, og gis også til andre som kommer innom OHIF i starten av 2024.

Bilde1.png

 

JANUAR 2023 BAKERFAGET

"Jeg liker å bake. Med politikken må man alltid tenke langsiktig. Men når jeg baker får jeg resultatet med en gang. Det lukter godt i hele huset og menneskene rundt meg blir glade"

 

Marianne Borgen - Tidligere ordfører i Oslo

DSCF4402.jpg

 

FEBRUAR 2023 TØMRERFAGET

"Det e det eg kan"

 

Aslak Sira Myhre - Nasjonalbibliotekar 

Bilde 5.jpg

 

MARS 2023 KJØTTFAGENE

"Jeg er imponert over enere i alle håndverk, selv har jeg dessverre ikke store talentene" 

 

Christian Ringnes - Forretningsmann

Abid_Raja_20230420-FH-012.jpg

 

APRIL 2023 KJOLE- OG DRAKTSYERFAGET

"Jeg skulle gjerne vært kjole- og draktsyer. Det er oftest jeg som kjøper konas kjoler, og da kunne jeg ha sydd masse flotte klær til henne. Eventuelt hatt skredderferdigheter. Jeg er så glad i klær og mote

 

Abid Raja - Stortingspolitiker og forfatter

DSCF4786.jpg

 

MAI 2023 BUNTMAKERFAGET

"Jeg har "kostyme" - En diger ulveskinnspels. Den tilhørte min bestefar og er 100 år gammel" 

 

Fabian Stang - Advokat og tidligere ordfører i Oslo

DSCF4969.jpg

 

JUNI 2023 BLOMSTERDEKORATØRFAGET

"Jeg er ikke noe hagemenneske i form av at jeg elsker å holde på i hagen. Men jeg elsker blomster. Og jeg tror mennesker som omgir seg med natur, vakre farger, kreativitet og det å skape noe, blir gode og myke mennesker. Myke på innsiden. Og det trengs så inderlig i denne harde verden". 

 

Heidi Gjermundsen Broch - Skuespiller og sanger

Nina_Lykke-034.jpg

 

JULI 2023 MØBELTAPETSERERFAGET

 

"Jeg liker tanken på at det er mulig å være kreativ og produktiv i et håndverksfag som ikke krever de store investeringene. Så kan man ha et lite verksted der man bor, gjerne i hagen, hvor man kan jobbe og leve samme sted - og se vakre ting bli til. Møbeltapetsererfaget er et slikt fag".

 

Nina Lykke - Forfatter og grafisk designer

Raymond_Johansen-014_edited_edited.jpg

 

AUGUST 2023 RØRLEGGERFAGET

"Jeg valgte rørleggeryrket fordi jeg hadde slektninger som var rørleggere og fordi det var en trygg vei til sikker jobb, hvor jeg raskt kunne begynne å tjene egne penger".

Raymond Johansen - Rørlegger og tidligere byrådsleder i Oslo

Dag_Terje_Solvang-008.JPG

 

SEPTEMBER 2023 FRISØR- OG VELVÆREFAGET

"Som fagutdannet kokk er jeg svært stolt av fagbrevet mitt. Skulle jeg valgt annerledes i dag ville det fortsatt vært et kreativt fag med mye kundekontakt. Så selv om håret er tynt ville frisør vært et førstevalg!".

Dag Terje Solvang - Generalsekretær i Den Norske Turistforening

Ingrid_Kristiansen-006_edited_edited.jpg

 

OKTOBER 2023 MALERFAGET

"Jeg har mest erfaring med malerfaget, og det nærmer seg nå sort belte i amatørklassen. Det har blitt mye maling av hytte og hus gjennom årene. Nå blir det aldri så bra som en profesjonell ville ha gjort det, men jeg liker arbeidet - Det er fysisk krevende og veldig tilfredsstillende".

Ingrid Kristiansen - Profesjonell løper og bioingeniør

Sandra_Borch-016.jpg

 

NOVEMBER 2023 MURERFAGET

"Jeg valgte murer fordi jeg vet at det er et yrke det er stort behov for fremover. Murer er dessuten en av jobbene jeg tror det er vanskelig å erstatte med en datamaskin. Du får jobbe både inne og ute – og så får du brukt kroppen på jobb hver dag".

Sandra Borch - Tidligere Forsknings- og høyere utdanningsminister

Mina_Sofie_Widerberg-015.jpg

 

DESEMBER 2023 GULLSMEDFAGET

"Jeg valgte gullsmedfaget fordi jeg syns det er gøy å være kreativ og arbeide med hendene. I tillegg er det et fag som ikke er så kjent eller vanlig å velge som utdanningsløp".

Mina Sofie Widenberg - Skuespiller og elev på det nye løpet Gull- og Sølvsmed med studiekompetanse på Edvard Munch videregående skole.

bottom of page